Blog

Gerçek Hayatın Analitikleri: Beyaz Yaka İçin Dünya Kupası İzleme Rehberi

Kıvanç Oktaş | 2019-08-23

Yapılan bir araştırmaya göre Dünya Kupası kendini futbol izleyicisi olarak tanımlayanların büyük çoğunluğu için olimpiyatlardan bile büyük bir spor etkinliği. Bu alanda pek çok kaynağa ve doyurucu bilgiye ulaşmak mümkün. Futbolseverler hangi takım daha güçlü , yıldız oyuncuların istatistikleri ve analizleri hakkında pek çok detaya hakim. Gerek sosyal medyada gerekse yazılı basında kupayla ilgili doyurucu analitikler her gün paylaşılıyor. Ben kendi yaptığım analizimde; benim gibi yoğun iş temposu ve kısıtlı zamanı olan insanlar için takımlarla ilgili verileri SAP Analytics Cloud ile analiz ederek en izlenmeye değer maçları bulmayı hedefledim. Kupayı kim kaç kere kazandı, en iyi oyuncu kim gibi detaylardan çok maçların potansiyel kalitesi ve seyir zevkine odaklandım.

Bu çalışmayı yaparken bir futbol maçını izlenebilir kılan 3 kritik etkeni analizimin merkezine oturttum: Rekabet, yıldızlar ve tabii ki gol! Bu etkenleri hem tek tek değerlendirdim hem de bu üç etkeni en çok barındıran maçları da bulabilmek için analizler yaptım. Daha sonraki aşamada bu veriyi iş günleri ve maç saatleri gibi filtrelerle sorgulayarak özellikle 9-6 çalışanlar için nokta atışı maçları yakalamayı hedefledim.

Rekabet

İki takım arasındaki rekabeti belirlemek için Fifa sıralamasındaki farkı kullandım. Fifa sıralaması takımların son 4 yıldaki form durumunu yıllara göre ağırlıklandırarak hesaplayan bir gösterge. Bu sıralamada birbirine yakın durumda olan takımların form durumu olarak birbirine yakın olduğunu ve müsabakada yüksek rekabet olabileceğini bekleyebiliriz.

Sahada yıldızlardan ve gollerden çok iki denk takımın kıran kırana mücadelesinden keyif alanlardansanız aşağıdaki maçlar sizin için ideal. Aşağıdaki rakamlar iki rakibin Fifa sıralamasındaki konumlarının farkını göstermektedir. En küçük değerin olduğu maçları Fifa sıralamasına göre birbirine en denk takımların olduğu müsabakalar olarak değerlendirebiliriz.

Gol

Bir maçın ne kadar gollü olabileceğini tahmin ederken takımların Dünya Kupası’na gelene kadar oynadıkları eleme maçlarında gösterdiği performansları dikkate aldım. Attıkları ve yedikleri golleri toplayarak oynadıkları maç başına bir gol ortalaması çıkarttım. Buradan da kupada yapacakları maçların gol ortalamalarını tahminledim.

Futbolda her şeyden çok gol izlemekten keyif alanlar için özellikle Almanya - İsveç maçı büyük bir potansiyel. Listenin ilk 5 maçı kaliteli maçlar olmaya aday. Çok düşük gol ortalaması tahminlenen Fas - İran maçı ise futbolun tadı goldür diyenlerin uzak durması gereken bir maç.

Yıldızlar

Sahada virtüözleri izlemekten herkes keyif alır. Bu anlamda en dikkat çeken takımları belirlerken Dünya Kupası kadrolarındaki oyuncuların market değerlerini dikkate aldım. Dolayısıyla market değeri en yüksek takımın da rakiplerine oranla daha fazla ortalama üstü ayağa sahip olduğunu yorumlayabiliriz. Bu anlamda en değerli takımlar Fransa ve İspanya. Tek başına bir takımı değil de rakibi de işin içine katarsak maçların toplam değerini gösteren tablo aşağıdaki gibi:

Bir uyarı: Kadrolarında büyük yıldızlar barındırsalar da Arjantin - Hırvatistan maçı iki çok az gol atan takımın maçı. Burada kalitenin yüksek olduğu ama gol anlamında kısır bir maç beklenebilir.

Tüm Değerlerin Kombinasyonu

Yukarıda geçen tüm değerleri içeren maçları bulmaya çalışacak olursak. Rekabet ve gol eksenlerinin en tepesinde olan ve takımların toplam değerine göre de büyük bir baloncuk gösteren noktalar kesinlikle atlanmaması gereken maçlar olacaktır.

Biraz daha odaklı bakacak olursak özellikle aşağıdaki 5 maç kaçmamalı:

Asla Kaçırılmaması Gereken Grup Maçları:

15 Haziran Cuma 21:00 - Portekiz İspanya

21 Haziran Perşembe 21:00 - İngiltere Belçika

Yüksek Seyir Zevki Potansiyelli Diğer Maçlar:

17 Haziran Pazar 21:00 - Brezilya - Isviçre

23 Haziran Cumartesi 21:00 - Almanya - İsveç

 

İş Günlerinde Takvim Nasıl Yönetilmeli?

Bayramı ve haftasonuna tatillerini analizin dışında tutarsak aşağıdaki gibi bir havuzla karşı karşıya kalıyoruz.

Gün gün inceleme yaptığımızda seyir zevki ortalama üstü olması beklenen maçlara göre aşağıdaki fikstürü çıkarabiliriz:

18 Haziran Pazartesi - 21:00 Tunus - İngiltere

19 Haziran Salı - 18:00 Polonya - Senegal

Aşağıdada görülebileceği gibi Polonya - Senegal günün açık ara en çok heyecen beklenen maçı.

20 Haziran Çarşamba - Boş geçilebilir , ortalama bir gün.

21 Haziran Perşembe - 18:00 Fransa - Peru (Ortalama üstü gol, rekabet ve yıldız oyuncular vadediyor)

22 Haziran Cuma - Çok büyük bir futbol hayranı değilseniz bu cuma akşamını dışarda geçirebilirsiniz çünkü bugünkü maçlar istatistiklerle incelendiğinde çok ortalama.

25 Haziran Pazartesi 21:00 İspanya - Fas

26 Haziran Salı 17:00 Fransa - Danimarka maçı işten erken çıkmaya değebilecek bir maç. Bu imkanı olmayanlar için aynı gün 21:00'daki İzlanda - Hırvatistan yüksek rekabetin beklenebileceği bir maç olacak.

27 Haziran Çarşamba eğer Brezilya hayranı değilseniz boş geçilebilir

28 Haziran Perşembe 21:00 İngiltere - Belçika

Herkesin futbolu sevmek için farklı nedenleri var. Örneğin sadece Salah’ı izlemek için Mısır maçlarını takip edecek ya da ne olursa olsun Arjantin maçlarını kaçırmayacak büyük bir kitle mutlaka olacaktır. Ben olabildiğince kişisel yorumumu ve duygularımı kenara bırakıp konuyu analitiklerle incelemeye odaklandım. Her gün işim için kullandığım bu yetkinlikle iş dışında kişisel hayatlarımız adına bir fayda yaratmaya çalıştım. Umarım herkes için keyifli bir kupa olur.