Blog

2018 Bitcoin Kehanetlerine Analitik Bakış

Analytica | 2019-08-23

Son dönemde kırdığı rekorlarla adını duyuran Bitcoin şüphesiz kripto para piyasasının en çok yatırım alan üyesi. Bu nedenle de gelecekteki hareketleri en çok merak edilen para birimi diyebiliriz. Bitcoin ile hayatımıza giren blockchain adını son dönemde daha sık duyar olduk .

Blockchain temel olarak değer içeren verilerin (para, kimlik, değerli kağıtlar gibi) güvenli bir şekilde depolanması ve bu değerlerle merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin vermesi için tasarlanmış bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Blockchain teknolojisi üzerine günümüzde bir çok yatırım yapılıyor. SAP de “SAP Leonardo Blockchain” ile birlikte şirketlerin iş süreçlerinin dijital dönüşümünü gerçekleştirmesini ve yeni iş modellerini geliştirmesini sağlayan çözümünü yayınladı. Daha detaylı bilgiye (https://www.sap.com/products/leonardo/blockchain.html) linkinden ulaşabilirsiniz.

Ortalıkta bir çok öngörü varken ben de analitik açıdan yaklaşıp elimdeki tarihsel veri ile öngörüsel tahminleme yapmak istedim. Normal şartlarda Bitcoin değeri bir çok parametreden etkilenerek çok hızlı bir frekansla değişiyor. Ben bu çalışmada bu parametrelerin etkilerini göz ardı ederek basit bir tahminleme çalışması yaptım. Yaptığım analiz 1 yıllık Bitcoin-Dolar kurunu içeren tarihsel veriye dayalı bir tahminleme çalışması.(https://blockchain.info/charts/market-price)

Bu analiz çalışmasında kullandığım SAP Analytics Cloud tarihsel verilerdeki önemli anahtarları, patternleri, aykırılıkları hızlıca gün yüzüne çıkararak veriye dayalı stratejik kararlar verirken kullanıcılara yardımcı olabilecek bir ürün. Yaptığım analiz ve sonuçları aşağıdaki gibi:

  •  Tarihsel veri ile oluşturduğum modeli SAP Analytics Cloud’a yükledikten sonra dönüştürme kurunu ve tarih kırılımı kullanarak zaman serisi grafiği yarattım.

 

 

  • Oluşturduğum grafik üzerine tıkladığımda forecast seçenekleri çıkıyor. Ürün 3 tane seçenek sunuyor :

Seçenek 1 : Automatic Forecast

Arka planda birden fazla zaman serisi tahminleme modelini çalıştırarak ,veri setine en uygun olan modelin sonuçlarını döndürüyor.

Seçenek 2:Triple Exponential Smoothing

Triple exponential smoothing zaman serilerindeki dönemsellik etkilerini arındırmak için kullanılan analiz seçeneğidir.

 

Seçenek 3 :Advance Options

Gelecek döneme ait veri girdileriniz varsa, bu seçeneği kullanmak verileriniz üzerinde daha anlamlı bir tahmin yapmanızı sağlayacaktır. “Add Additional Forecast Input” seçeneğini seçip gelecek dönem girdilerini göz önünde bulundurarak tahminleme yaptırılabilir.Aşağıdaki çıktıya EUR/USD paritesini ek girdi olarak verip tahminlemeyi bu değerleri baz alarak yaptırmasını sağladım.

Yaptığım öngörüsel tahminlemeleri yaklaşık 1 dakika gibi kısa bir sürede 3 farklı seçenekle hızlıca aldım. İnternette baktığım tahminlemelerde çok uçuk tahminlerden bahsediliyor. Bu tahminlerden biri Standpoint Research’ün kurucusu Ronnie Moas’tan . Bitcoin’de hedef olarak 300-400 bin dolar bandını koydu. Moas Temmuz ayında Bitcoin 2 bin 600 dolar seviyesindeyken yıl sonunda 5 bin dolar öngörüde bulunan Moas’un bu uçuk tahmini neye dayandırdığını bilmiyoruz . Benim analizlerim sonucunda çıkan güven aralığı(%5) içinde kalan değerlere baktığımda 2018’in ilk çeyreğinde en yüksek 35000 dolar civarında değer buluyor.Ama öncesinde de belirttiğim gibi sadece 1 yıllık verinin gelişimine bakarak yaptığım bir tahminleme diğer parametreleri gözardı ettim. Yeni yıl bitcoin ve diğer kripto para birimleri için heyecan dolu bir yıl olacak gibi görünüyor.